V SR sa oplatí študovať, vysokoškoláci vykazujú nižšiu nezamestnanosť

24.10.2011 Celý región

Bratislava 23. októbra (TASR) - Riziko, že si absolvent strednej školy nenájde na Slovensku prácu, je 2,5-krát vyššie ako u absolventov vysokých škôl. Pravdepodobnosť vyššej nezamestnanosti u ľudí z nižším vzdelaním patrí pritom na Slovensku k najvyšším v rámci celej Európskej únie (EÚ). Tvrdí to UniCredit Bank Slovakia na základe údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu. \"Slovensko sa v tomto porovnaní ocitlo na tretej priečke,\" informoval makroanalytik banky Dávid Dereník.

Medzi obyvateľmi Slovenska vo veku 15 až 64 rokov je podľa štatistík rozšírená nezamestnanosť na úrovni 14,1 %. V prípade vysokoškolsky vzdelaných Slovákov je však nezamestnaných len 5,8 %. \"Slovensko tak patrí medzi krajiny, kde sa študovať naozaj oplatí,\" tvrdí Dereník.

Situácia je výrazne horšia pri pohľade na mladšie skupiny stredoškolských absolventov vo veku 15 až 24 rokov. Tu je nezamestnaný takmer každý tretí Slovák. Podľa Dereníka však dosahujú negatívny vrchol čísla, ktoré hovoria o nezamestnanosti ľudí so základným vzdelaním. Medzi mladými obyvateľmi krajiny vo veku 15 až 24 rokov je totiž nezamestnanosť 67 %. Priemer EÚ je v tejto kategórii 27,4 %.

Nižší rozdiel v úrovni nezamestnanosti pri rôznej úrovni vzdelania ja badateľný v prímorských krajinách únie, ktorých ekonomiky súvisia užšie s turistickým ruchom. \"Najmenšie riziko nezamestnania sa stredoškoláka v porovnaní s vysokoškolákom je na Cypre a v Taliansku,\" dodal Dereník.
 

Vyberte región